Winterkamp

Vrijdagavond 18 januari zijn we van start gegaan met ons Winterkamp voor de Scouts. De eerste avond zijn we samen met onze PL’s (Patrouille Leiders) en APL’s (Aspirant Patrouille Leiders) van start gegaan met een spel tussen de Scouts en de leiding. De bedoeling was om elkaar zo nog beter te leren kennen en te kijken wat we al eventueel van elkaar wisten. Na een mooie overwinning van onze Scouts op de leiding hebben we een bezoek gebracht aan onze “huis bakker” Arie. Arie maakt al jaren voor een leuke prijs het brood voor onze groep tijdens kampmomenten. Als dank voor al zijn inzet hebben wij namens onze groep hem een mooi miniatuur pionier bouwwerk overhandigd. Dit werd vol trots aangenomen en beloond met nog eens 3 overheerlijke ontbijtkoeken als dank voor dit mooie gebaar.

Na het bezoek en een korte rondleiding zijn we terug gegaan naar ons eigen gebouw om hier met elkaar af te sluiten met wat te drinken en iets lekkers. Vervolgens zijn we ons allemaal klaar gaan maken voor de nacht, aangezien we de volgende dag een lange dag voor de boeg hadden.

Het bedtijd moment was alleen voor de Scouts nog wat aan de vroege kant, welke deze het dan ook wat later hebben gemaakt dan de meeste leiding ( +/- 02:45 in de nacht)

 

Zaterdag 18 januari
’s Morgens om 7 uur opgestaan om gezamenlijk te ontbijten. Arjan was al vroeg naar Arie geweest om ons vers bestelde brood op te halen en kwam terug met een krat vol brood. Speciaal zaten hier voor ons ook een rood en een blauw brood extra bij. (dit als geintje vanuit Arie)

Na onze slaapspullen te hebben opgeruimd, te hebben ontbeten en ons Lupa (lunch pakket) te hebben voorbereid zijn we alle spullen klaar gaan zetten voor de echte start van het kamp. Om 10:00 kwam namelijk de rest van de Scouts. Na de opening kreeg iedereen uitleg over de door de leiding gemaakte dropping. Na deze uitleg heeft iedereen zijn of haar spullen in de auto/aanhanger geladen en zijn we gezamenlijk richting Harderwijk vertrokken.

De auto’s waren onderverdeeld in 4 groepen, welke allemaal op een verschillende plek zouden worden gedropt. Aan de hand van een stafkaart, cryptische omschrijving en kompas moest de 1e post (A) worden gepaald. Aangekomen bij post A moest een puzzel worden opgelost welke de coördinaten vrij zouden geven voor de volgende post (B). Helaas was uiteindelijk deze puzzel voor elk team net een stap te hoog, waardoor er met behulp van de leiding (na ongeveer een uur puzzelen) gelopen kon worden naar post B. Aangekomen bij post B kreeg iedereen een lekker kopje warme soep. Dit was een aangename bijkomstigheid, aangezien het weer nou niet echt denderend was (afwisselend wind, regen, hagel en af en toe een klap onweer).

Gezien de tijdsplanning voor het vervolg programma is er op post B besloten om de overige posten te laten vallen, en elke groep Scouts rechtstreeks naar het overnachtingspunt te laten lopen.

Hier aangekomen, heeft de hele groep even kunnen bijkomen van deze vermoeiende tocht (van ongeveer 2 km 😉 ). Onder het genot van wat te drinken en een heus kussengevecht was het batterijtje al vrij snel weer opgeladen voor de volgende activiteit.

Er was namelijk een hele leuke kookworkshop geregeld! Deze werd gegeven door Natuurkok Danielle.  Aan de hand van een Dutch Oven (gietijzeren pan met deksel) zijn de Scouts namelijk pizza’s gaan bakken. Alle aspecten zijn hierbij aan bod gekomen. Van het zelf maken en laten rijzen van het deeg, tot aan het zelf snijden van alle ingrediënten.

Nadat alle voorbereidingen hiervoor waren getroffen en er het nodige door Danielle was uitgelegd, is er begonnen met het bakken van de pizza’s. Deze worden namelijk met bakpapier en al in een Dutch Oven gelegd en daarna afgedekt met de deksel. Op en onder de Dutch Oven liggen briketten, welke er voor zorgen dat er vanaf zowel de onder- als bovenkant warmte in de Dutch Oven komt. (oven effect). Na ongeveer 20 a 25 minuten waren de eerste pizza’s klaar en kon er heerlijk worden gesmuld!

Nadat iedereen zich tegoed had gedaan aan deze (oven)heerlijke maaltijd, kwam er helaas nog de vervelende bijkomstigheid dat er moest worden afgewassen en schoongemaakt. Gelukkig maken vele handen licht werk en waren we met z’n alle ook binnen een mum van tijd klaar met opruimen en schoonmaken en konden de slaapplekken alvast in orde worden gemaakt.

Nadat iedereen zijn of haar spullen had klaargelegd is de avond gezamenlijk afgesloten met een oer hollands spel Jongens tegen de Meisjes. Vele vragen kwamen hierin voorbij, zowel theoretisch al muzikaal. Uiteindelijk zijn de jongens verslagen door de meisjes met een grote meerderheid van de punten. Hierna was het dan ook echt tijd om te gaan slapen, want de volgende ochtend moesten we weer op vroeg opstaan, want we zouden weer richting Lopik gaan.

 

Zondag 19 januari
Rond half 8 in de ochtend werd de leiding gewekt door gelach en gestommel vanuit het andere lokaal. (hier sliepen de Scouts) Een groot gedeelte van de groep was namelijk al wakker en bezig met wederom een kussengevecht.

Terwijl iedereen druk bezig was met het opruimen van de slaapspullen, werd er in de keuken al druk voorbereidingen getroffen voor het ontbijt. (Scrumbled egg) Na dit heerlijke ontbijt, heeft iedereen weer geholpen met het opruimen en aan kant maken van het gebouw wat wij hadden gehuurd.

Tegen half 11 was alles gereed voor vertrek terug richting Lopik, en zaten alle auto’s en de aanhanger weer helemaal volgepropt met de meegenomen bagage. De eerste groepen waren dan ook rond half 12 weer terug op het terrein. Hier werd nog even gezellig nagepraat werd in de grote zaal en het Beverhok, voordat de eerste ouders arriveerde om onze Scouts weer op te halen.

Wij als leiding kijken terug op een onwijs gezellig, leerzaam en leuk weekend! Dank voor jullie inzet en gezelligheid.

 

Your comment